We have lift-off

Progress report from a roofless house

qbr_roofoff_cr-customIt takes a bit of nerve to strip the roof off one’s house in October.  I’ve never previously tried it, and would not particularly recommend it as a way of calming the nerves.  But in case you are considering it, I can report that it does not feel too bad if you have a Project Manager such as Didier Grandjean in charge of operations.

qbr_grandjean_1_cr-custom

Didier Grandjean with his site info sign

One of Bergerac’s leading architects, Didier has designed a new roof structure which will add a new floor in what was formerly a low and unused attic.  To realise the design, he must now co-ordinate the activities of joiners, plasterers, bricklayers, electricians, plumbers and concrete specialists, as well as materials and equipment suppliers.  He has already spent many long hours over the past year negotiating a formidable regulatory and planning obstacle course.

The reason so much co-ordination of trades is needed is that building contractors of the kind one might use in the UK or USA have largely disappeared in France.  This is to do with France’s inflexible labour laws, which make it difficult to hire and fire in the way that contractors need to do as work fluctuates.

Instead, individual tradesmen work independently, and are assembled into ad hoc teams by project managers like Didier.  It’s more  responsibility than most British architects are accustomed to taking on. And a lot more work.

Anyway, last week a fleet of trucks arrived with a team of builders who quickly and efficiently took off the roof.

qbr_rooftruck-custom

The remains of the roof en route to the dump

img_5281_cr-custom

The house was always somewhat “deceptive”, to use the famous estate-agent word, in that it was larger than its unobtrusive appearance from the street would suggest. This is because it is built on a steep slope, so the lower part cannot be seen from the front.

rend_fromstreet_cr-custom

CGI impression of the new roof, which will be about a metre higher

The new cedar-clad vertical extension, which will add about a metre to overall height at the apex, will increase the building’s visibility from the front. But the front will still look fairly minimal compared with the back, whose previously blank top façade will be replaced with four big windows looking SW towards the river.

drg_facadenw_cr-customThe main feature of the new floor will be a studio room running the full width of the house, and measuring 4.5m x 12m. The intention is to use this big new space mainly for group activities such as training, exercise, yoga classes, etc. Didier refers to it on his drawings as the Salle de Sport.  At the front, there will be two   new bathrooms and a further room which could be a meeting room or a fifth bedroom.

But there is a lot to do first.  The side walls are being built up currently, and then the new roof beams and panels will arrive.  Meanwhile here I am in London, anxiously watching the weather reports for SW France. I’ll be going back in a week or so to check progress, and a further report will follow.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s